Tuesday, September 4, 2007

Wikipedia vrea să bată Google

Gigantul Wikipedia - enciclopedie editată de utilizatori - şi-a propus să lanseze un motor de căutare şi astfel să rivalizeze cu Google.

Creatorul siteului Wikipedia spune că are reţeta pentru a concura cu gigantul Google. Jimmy Wales va lansa în decembrie un motor de căutare care se va baza pe căutările internauţilor, nu pe algoritmii matematici sofisticaţi folosiţi în prezent de motoarele de căutare.

Astfel relevanţa rezultatelor căutărilor va fi dată de oameni, de judecata lor şi nu de calcule matematice ceea ce poate constitui un real avantaj în faţa consacratului Google.

"Avem o metodă grozavă de a selecta informaţia relevantă. Este suficient să ne uităm câteva secunde la pagina de internet pentru a ne da seama dacă conţinutul ne este sau nu util, deci cheia succesului este construirea unei comunităţi de încredere care poate oferi instant feed back privind conţinutul pe care îl căutăm pe internet", arată Jimmi Wales.
Dacă ne gândim că la o gamă largă de căutări printre primele rezultate se află pagini Wikipedia este uşor de înţeles că acest pas este unul necesar şi poate astfel se vor înlătura abuzurile celor care supraoptimizează siteuri mai puţin relevante.

No comments: